“Ook als Nederland voor Huawei kiest, blijven we samenwerken”, stelt ambassadeur van de Verenigde Staten Pete Hoekstra in een interview met NRC Handelsblad. Kort voor de Multibandveiling blijft de Amerikaanse overheid aandringen om Huawei te weren uit Nederlandse netwerken. „Maar we zitten niet in de dreigingsbusiness.”

De VS zetten geen rem op samenwerking met inlichtingendiensten als Nederlandse 5G-netwerken apparatuur van het Chinese Huawei bevatten. Men blijft erop aandringen om Huawei te verwijderen, ook uit de 5G-antennes. De VS werken erg nauw samen met Nederlandse inlichtingen- en opsporingsdiensten en zijn daarnaast afhankelijk van Nederlandse medewerking om ASML’s nieuwste chipmachines uit China te houden. De levering van een nieuwe machine aan een bedrijf in China ligt al meer dan een jaar stil

Hij zegt dat Washington goed in de gaten houdt welke landen in Europa met hen op één lijn zitten. “Nederland beschouwen we als ‘werk in uitvoering’”. „We geloven dat een 5G-systeem met Huawei in de kern, maar ook in de periferie van het netwerk, niet veilig kan zijn. We moedigen de Nederlandse overheid en telecombedrijven aan dezelfde route te nemen als wij.”

Huawei-antennes

Nederland heeft het voornemen om Chinese spullen te weren uit de meest kritische delen van het netwerk, maar twee van de drie providers (KPN en T-Mobile, red.) hebben straks Huawei-antennes. Er is geen bewijs dat Huawei spioneert of saboteert, maar volgens Hoekstra staat als een paal boven water dat netwerken alleen te vertrouwen zijn als ze louter uit westerse apparatuur bestaan.

Op het moment dat een netwerk, ook in het core netwerk, volledig door Huawei wordt geleverd, dan zullen de VS een afweging maken, vertelt hij. “We hebben een intensieve informatie-uitwisseling met Nederland, voor opsporing, inlichtingendiensten, de bestrijding van cybercrime, het dark web, noem maar op. 

Als Nederland besluit 5G-netwerken met Huawei te gebruiken, dan zullen we moeten bedenken hoe we dat soort informatie alsnog zullen delen. Maar ik verwacht niet dat we zeggen: we gaan niet met jullie delen. Dan moeten we andere manieren zoeken, andere mechanismen. Daar komen we wel uit.”Source link

You must be logged in to post a comment.