Vesti, 11.10.2019, 12:00 PM

Ranjivost u Appleovom Software Update za Windows koristi se za infekciju računara ransomwareom BitPaymer

Nekoliko kompanija iz automobilske industrije našlo se tokom avgusta na meti sajber-kriminalaca koji distribuiraju ransomware BitPaymer. Kriminalci su koristili 0-day ranjivost u Appleovom Software Update servisu za iTunes i iCloud za Windows, tačnije u malo poznatoj komponenti Bonjour updater.

Apple Software Update je usluga ažuriranja koja se automatski dobija kada se na računarima instaliraju iTunes ili iCloud za Windows ili kada korisnici koriste Boot Camp Assistant za instaliranje Windowsa na Mac računarima.

Ova usluga je osmišljena tako da ažurira sve Appleove aplikacije na Windows uređaju, kao i da isporučuje softverske i bezbednosne ispravke Windows instalacijama koje rade na Mac računarima.

Sajber-kriminalci koji stoje iza ransomwarea BitPaymer otkrili su ranjivost u Apple Software Update za Windows, što im je omogućilo instaliranje ransomwarea na uređajima na kojima se koriste iTunes ili iCloud, kao i onima na kojima su oni deinstalirani jer se usluga ažuriranja ne uklanja automatski.

Koristeći pomenutu ranjivost operateri BitPaymera koriste Apple Software Update čiji kod potpisuje Apple, za pokretanje ransomwarea, što omogućava da izbednu detekciju i prevare antimalver rešenja na kompromitovanim sistemima.

BitPaymer je otkriven u julu 2017., a kriminalci ga koriste za napade na kompanije od kojih mogu da traže ogromne otkupnine.

Grupa koja koristi BitPaymer, u iste svrhe koristi i ransomware iEncrypt, inficirajući računare na isti način.

Odmah nakon što su otkrili ovu ranjivost i napade u kojima se ona koristi, istraživači Morphisec Labsa prosledili su informacije o tome Appleu, koji je u sredu objavio iCloud za Windows 10.7, iCloud za Windows 7.14 i iTunes 12.10.1 za Windows.

Korisnicima operativnog sistema Windows koji na svom sistemu imaju instalirane iTunes ili/i iCloud preporučuje se da ažuriraju svoj softver na najnovije verzije.

Ako ste ikada na računaru sa Windowsom instalirali jedan od ovih Appleovih programa, a zatim ga deinstalirali, trebalo bi da proverite listu instaliranih aplikacija na vašem sistemu i ako se na njoj nalazi Bonjour updater deinstalirajte ga.

Source link

You must be logged in to post a comment.